Obavijesti

Okruglim stolom, HGK obilježio Svjetski dan štednje

Promjena smjera u štednji građana zajedno s temom značaja štednje, ali i financijske pismenosti teme su okruglog stola koji je održan u srijedu, 30.10.2019. godine u organizaciji HGK povodom Svjetskog dana štednje. Uz Zvonimira Savića (HGK), Vedrana Šošića (HNB), Danijela Miletića (ZABA), Ivana Ostojića (Wüstenrot), Dajanu Barbić (EFZG) i Vanju Dominović (HGK), panelist je bio i naš Predsjednik Uprave Andrej Kopilaš.


Kao uvod u raspravu bila je predstavljena analiza HGK o aktualnom stanju i kretanjima depozita kućanstava s osvrtom na regionalni aspekt depozita kućanstava kod kreditnih institucija, a sudionici panela su iz svoje stručne perspektive i profesionalne prakse govorili o značaju štednje za građane i gospodarstvo, o najnovijim trendovima u štednji te o financijskoj pismenosti mladih.
Iako depoziti i dalje dominiraju ukućanstvima, vidljivo pada njihov udio. Brži je rast vrijednosti ulaganja u mirovinske fondove a i više se preferiraju likvidniji oblici štednje, rekao je Zoran Savić iz HGK.
Zaključili su da je razlog pada oročene štednje i destimulativne kamatne stope, ali da su oročeni depoziti i dalje najzastupljeniji među depozitima stanovništva.


Financijska imovina građana nastavlja stabilno rasti, rekao je Vedran Šošić.


Andrej Kopilaš je istakao kako u valutnoj strukturi i dalje prevladava devizna štednja, a rast depozita po viđenju je posljedica visoke likvidnosti u financijskom sustavu. Uz tendenciju pada kamatnih stopa sve je više izražena želja građana za sigurno i cjenovno prihvatljivo ulaganje sredstava bilo u investicije ili ulaganjem u banke, kao oblik sigurnog čuvanja novčanih sredstava.
Ostojić iz Wüstenrota istakao je da je stambena štednja još uvijek drugi omiljeni oblik štednje.

Govorilo se i o važnosti financijske pismenosti i važnosti edukacije o istoj. tako je Miletić iz ZABA-e govorio o njihovoj usluzi investicijskog savjetovanja, a Barbarić iz EFZG da naši građani imaju neadekvatne financijske navike koje mogu biti uzrok problemima zbog neprepoznavanja rizika.

Dominović iz HGK naglasila je da je RH na dnu ljestvice u financijskoj pismenosti i to među 31 zemljom.


Podijeli