Obavijesti

UPOZORENJE: Računalne prijevare kod online plaćanja

Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je više prijave kaznenih djela „Računalnih prijevara“ na štetu građana, a u posljednje vrijeme i trgovačkih društava u kojima počinitelji šalju lažne „phishing“ poruke putem elektroničke pošte u ime hrvatskih poslovnih banaka, u kojima traže da se ažurira aplikacija za internetsko bankarstvo koja vodi građane na lažne web stranice banaka.
  • Na lažnim stranicama koje su vjerna kopija legalnih stranica banaka traži se unos podataka o email adresi i broju telefona za kontakt s bankom.
  • Nakon što se unesu kontakt podaci, nepoznati počinitelji zovu klijente predstavljajući se kao djelatnici banaka te traže od građana i tvrtki da na novoj poveznici (lažnoj stranici banke) unesu podatke o plaćanju i autorizacijske ključeve koje počinitelji koriste za pristup računu klijenata i prebacivanje novca na račune počinitelja u stranim zemljama.
  • Mole se građani i tvrtke da ukoliko zaprime poruke elektroničke pošte od „banaka“ iste provjere pozivom prema banci, kako bi se uvjerili da se ne radi o lažnoj poruci te da ne otvaraju poveznice u porukama elektroničke pošte niti unose podatke o plaćanju prije provjere sa svojom matičnom bankom.
  https://policija.gov.hr/vijesti/racunalne-prijevare-kod-online-placanja/7093

Europol – Kako prepoznati znakove?

https://www.szp.hr/UserDocsImages/dokumenti/publikacije/La%C5%BEne%20stranice%20banaka.pdf
Share